Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Mi a jóga lényege?

Mi a jóga lényege?

Ha rövid válasszal szeretnénk megválaszolni azt, hogy mi a jóga lényege, röviden, tömören azt mondhatnánk, hogy az egészség és egy jobb élet. Ezzel felületesen mindenki tisztában van, ám sokan nem tudják, hogy pontosan miben segít nekünk a jóga.Az alábbiakban választ kaphatunk azokra a faktorokra, ami eloszlatja a jóga vakfoltjait, a tisztán látás kedvéért.

Ha szenvedélyes jógagyakorló vagy, akkor valószínűleg észrevetted a jóga előnyeit. Lehet, hogy jobban alszol, vagy kevésbé vagy fázós napközben, vagy csak nyugodtabban érzed magad. De ha valaha is próbáltál egy újoncnak mesélni a jóga előnyeiről, akkor azt tapasztalhattad, hogy az olyan magyarázatok, mint prána áramlása, vagy a gerincbe felhozott energia, süket vagy szkeptikus fülekre találnak. A nyugati tudomány kezd konkrét utalásokat adni arra vonatkozóan, hogy a jóga hogyan javítja az egészséget, gyógyítja a fájdalmakat és tartja távol a betegségeket. Ha megérted őket, még több motivációs faktorod lesz arra, hogy hódolj ennek az elfoglaltságnak, és valószínűleg nem fogod ennyire elszigetelni magad, amikor legközelebb valaki megkérdezi, miért töltesz időt a szőnyegen.

A jóga egyik legjobb hozadéka, hogy javítja testünk hajlékonyságát. A jobb hajlékonyság, rugalmasság, a jóga egyik első és legnyilvánvalóbb előnye. Az első órád során valószínűleg nem fogod tudni megérinteni a lábujjaidat, ám ne feledd, hogy folyamatosan fejlődni fogsz. Idővel észreveszed a fokozatos lazulást, és végül a lehetetlennek tűnő pózok válnak lehetségessé. Valószínűleg azt is észreveszed, hogy a fájdalmak kezdenek eltűnni. Ez nem véletlen. A merev csípő igencsak feszítheti a térdízületet a comb és a sípcsont részeit. A feszes combizmok az ágyéki gerinc lapulásához vezethetnek, ami hátban kialakuló fájdalmakat okozhat. Az izmok és kötőszövetek, például a fascia és a szalagok rugalmatlansága pedig rossz testtartást okozhat. Az erős izmok többről szólnak, mint arról, hogy jól néznek ki. Ezenkívül megvédenek minket az olyan betegségektől, mint az ízületi gyulladás és a hátfájás, és segítenek megelőzni az idős emberek elesését. Továbbá, amikor a jógával izmot építünk, azt a rugalmassággal egyensúlyozzuk. Ha csak az edzőterembe járunk és súlyokat emelünk, akkor a rugalmasság rovására erősíthetjük az erőnket.

A megfelelő testtartás elérésében is segítséget nyújt a jóga. A fejed olyan, mint egy tekegolyó - nagy, kerek és nehéz. Ha közvetlenül a gerinc felett van kiegyensúlyozva, a nyak- és hátizmok sokkal kevesebb munkát igényelnek ahhoz, hogy támogassák. Tartsuk fel az előrehajló tekegolyót napi nyolc-tizenkét órán keresztül, és nem csoda, hogy elfáradunk. Lehet azonban, hogy nem a fáradtság az egyetlen probléma. A rossz testtartás hát-, nyak- és egyéb izom- és ízületi problémákat, fájdalmat és degeneratív ízületi gyulladást okozhat. Az ízületi porc olyan, mint egy szivacs; csak akkor kap friss tápanyagokat, ha a folyadékot kinyomják, és új készletet lehet felszívni. Megfelelő ellátás nélkül a porc elhanyagolt területei végül elhasználódhatnak, és az alatta lévő csontot úgy funkcionálnak, mint az elhasznált fékbetétek, ám a jóga segít ennek megelőzésében.

A jóga hatására a vér könnyen áramlik. Pontosabban, a jógában elsajátított relaxációs gyakorlatok segíthetnek a keringésben, különösen a kezedben és a lábadban. A jóga ezenkívül több oxigént juttat a sejtjeihez, amelyek így jobban működnek. A kicsavart pózok kivezetik a vénás vért a belső szervekből, és lehetővé teszik az oxigénnel telített vér beáramlását, miután a feszített csavarást elengedjük a gyakorlatok során.

<-- Vissza aMi a jóga lényege? blog oldalra!